Ortokinetic.ro - Chirurgie Artroscopica Avansata
Clinica Ortokinetic Bucuresti

Chirurgie Artroscopica Avansata

Chirurgie Artroscopica Avansata

Ce este un artroscop?

Artroscopul este un tub subtire metalic care se introduce in articulatii. Continue o sursa de lumina, o camera video si un sistem de lentile ce permit chirurgului ortoped sa vizualizeze pe un monitor imagini din interiorul articulatiei. 
 

Ce este artroscopia?

Artroscopia este o procedura chirurgicala minim invaziva prin care sunt tratate afectiuni ale articulatiilor. Printr-o incizie initiala de sub 1 cm se introduce artroscopul iar prin incizii suplimentare sunt introduse instrumente care ajuta la realizarea interventiei.
 

Ce articulatii sunt frecvent tratate de medicii centrelor Ortokinetic?

Cel mai adesea artroscopia este utilizata in tratamentul afectiunilor de la nivelul genunchiului si umarului. In ordinea frecventei urmeaza cotul, glezna si pumnul. Numarul afectiunilor tratate artroscopic este in continua crestere in ultimii ani.
 

Ce afectiuni sunt tratate artroscopic in centrele Ortokinetic?

Chirurgia artroscopica a devenit rutina intr-o serie de afectiuni cum ar fi reconstructia ligamentelor incrucisate la genunchi sau tratamentul leziunilor de menisc. Leziunile coafei rotatorii sau instabilitatea articulatiei umarului sunt tratate de rutina artroscopic desi inca mai exista chirurgi care prefera tratamentul clasic deschis al acestor leziuni. Din ce in ce mai des artroza articulatiei acromio-claviculare, reconstructia ligamentelor coraco-claviculare si leziunile tendonului lung al bicepsului sunt tratate artroscopic. La nivelul cotului leziunile de cartilaj (osteocondrita disecanta), rigiditatea articulara simpla sau epicondilita laterala (tennis elbow) pot fi tratate artroscopic cu rezultate similare chirurgiei deschise in mainile unor chirurgi supraspecializati in tratamentul acestor leziuni.

Tratmentul artroscopic al leziunilor de cartilaj triangular de la nivelul pumnului, artroscopia diagnostica a oricarei articulatii, tratamentul ghidat artroscopic al fracturilor complexe intra-articulare sau excizia de corpi straini articulari au din ce in ce mai des loc prin chirirgie mini-invaziva artroscopica.
 

In ce situatii putem vorbi de tehnici de chirurgie artroscopica avansata?

Exista situatii in care interventia chirurgicala necesita cunostinte amanuntite de anatomie, o experienta vasta in domeniu si chirurgi supraspecializati in tratamentul anumitor afectiuni pentru a putea vorbi de rezultate excelente.

La Ortokinetic efectuam cu succes o serie de interventii artroscopice ce necesita cunostinte avansate in domeniu cum ar fi:

  • Transferul artroscopic al coracoidei in instabilitatea umarului (Latarjet artroscopic)
  • Revizia reconstructiei de coafa rotatorie in cazul esecului operatiilor anterioare
  • Artroplastia de interpozitie subacromiala cu balon
  • Reconstructia capsulei superioare a umarului in cazul leziunilor ireparabile de coafa rotatorie
  • Plicaturarea capsulara in cazul instabilitatii multidirectionale a umarului
  • Revizia rupturilor de ligament incrucisat anterior
     

Cum pot alege un chirurg pentru problema mea?

Exista operatii de rutina in care majoritatea chirurgilor ortopezi va vor trata cu rezultate similare, singura diferenta fiind abilitatile personale si experienta profesionala. Un lucru de luat in seama ar fi experienta chirurgului in efectuarea tipului de operatie de care d-voastra aveti nevoie si eventual rezultatele obtinute.

In general putem spune ca un chirurg poate efectua cu rezultate bune o interventie chirurgicala in cazul in care efectueaza de rutina macar 15 operatii de acel tip pe an. Cu cat mai multi ani de experienta cu atat mai mica sansa de eroare.

Acelasi lucru se aplica si in cazul interventiilor complicate unde supraspecializarea face ca numarul chirurgilor care efectueaza frecvent anumite tipuri de interventii chirugicale sa fie foarte redus. Este indicata o discutie deschisa cu medicul d-voastra.

INTREABA UN SPECIALIST
Introduceti numele
Email
Telefon
Intrebarea dumneavoastra