Ortokinetic.ro - Infiltratii ghidate ecografic
Clinica Ortokinetic Bucuresti

Infiltratii ghidate ecografic

Infiltratii ghidate ecografic

Ecografia este metoda imagistica care utilizeaza ultrasunete de inalta frecventa pentru a realiza imagini dinamice si in timp real ale corpului.
 

Ecografia este din ce in ce mai des utilizata pentru a ajuta medicii de medicina sportiva,reumatologii,ortopezii in ceea ce priveste stabilirea diagnosticului precum si ca metoda de ghidare a infiltratiilor intrarticulare si periarticulare.


O data cu dezvoltarea acestei tehnici au aparut si ecografe portabile care permit efectuarea investigatiei si infiltratiei la domiciliul pacientului.
Infiltratiile sunt utile atat pentru diagnostic cat si terapeutic pentru o varietate de probleme care implica soldul,umarul,genunchiul,glezna.
Problemele cele mai frecvente in care se utilizeaza infiltratiile ghidate ecografic sunt : gonartroza,poliartrita reumatoida,leziuni labrale,rupturi musculare si ligamentare,tendinopatii.
Infiltratiile ghidate ecografic sunt utile atunci cand afectiunile nu raspund la tratamente conservatoare precum medicamente antiinflamatoare,repaus,gheata,recuperare medicala.
Utilizarea ecografiei imbunatateste precizia infiltratiei cu corticosteriozi,acid hialuronic,plasma imbogatita cu trombocite(PRP),celule stem.


Ecografia poate fi utilizata si pentru punctiile articulare necesare in stabilirea diagnosticului.


Infiltratiile ghidate ecografic permit medicului sa vizualizeze acul in timp real pe masura ce patrunde in corps pre tesutul tinta.
Acest lucru asigura o injectare cu precizie la locul dorit.Infiltratiile care se fac fara ghidaj, chiar daca medicul este experimentat nu sunt 100% exacte iar in unele articulatii precizia este de 30-40 %.In cazul infiltratiilor ghidate ecografic precizia depaseste 90%.In plus infiltratiile ghidate ecografic s au dovedit a fi mai putin dureroase decat cele fara ghidaj.


Avantajele utilizarii ecografiei in ghidare infiltratiilor intra si periarticulare :
    • Ecografia nu iradiaza spre deosebire de radiografie,
    • Ecografia poate vizualiza atat articulatia cat si tesuturile inconjuratoare evitand astfel lezari ale vaselor si nervilor in timpul procedurii,
    • Ecografia este capabila sa vizualizeze mai bine acumularile lichidiene de la nivelul articulatiilor sau partilor moi comparativ cu radiografia sau tomografia computerizata.


Complicatiile infiltratiilor ghidate ecografic:
    • Reducerea incompleta a durerii,
    • Sangerare,
    • Leziuni ale tesuturilor inconjuratoare,
    • Infectii.

La nivelul genunchiului ecografia poate ajuta la vizualizarea tendonului cvadriceps si patelar,ligamentele extraarticulare si uneori poate diagnostica leziuni de menisc.Deasemenea poate vedea daca exista acumulari lichidiene intra si extraarticulare.
La nivelul soldului  infiltratiile articulare sunt utilizate in coxartroza si pentru diagnosticul si tratamentul leziunilor labrale.
Soldul este o articulatie profunda si inconjurata de vase si nervi.Se estimeaza ca infiltratiile efectuate fara ghidaj ecografic au o precizie de 50-80 %.
Ecografia poate vizualiza articulatia soldului, bursa ,muschii si tendoanele de la nivelul soldului.


La nivelul umarului ecografia are o specificitate si sensibilitate asemanatoare unei investigatii RMN in ceea ce priveste leziunile coafei rotatorii. Ghidarea ecografica permite o infiltratie sigura la nivelul articulatiei acromioclaviculare, glenohumerale, tendon biceps si bursa subacromiala.

INTREABA UN SPECIALIST
Introduceti numele
Email
Telefon
Intrebarea dumneavoastra