Scolioza

Scolioza este afectiunea in care coloana vertebrala este deviata in plan frontal (intr-o parte). In mod obisnuit scolioza apare la mijlocul spatelui (coloana toracica) sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara).Coloana vertebrala se curbeaza de obicei in foma literei S sau C. In functie de deviatia coloanei vertebrale apare un imbalans muscular. Astfel muschii localizati pe partea convexitatii sunt alungiti iar cei localizati pe partea concavitatii sunt scurtati.Entorsa gleznei

Este o afectiune traumatică a gleznei produsă printr-o miscare fortată peste limitele fiziologice ce determină leziuni variate ale capsulei articulare, ligamentelor ce stabilizează glezna, uneori si ale cartilajului articular.

Patofiziologie
Entorsa gleznei poate fi împărtită în:
entorsa capsulară anterioară: examinarea descoperă durere la extensia activă a gleznei sau la flexia ei pasivă maximă.
entorsa medială prin eversiune: este produsă prin rotatia externă si abductia gleznei. 
entorsa laterală prin inversiune: este tipul obisnuit de entorsă, cel mai frecvent.  Aceste entorse apar de obicei în timpul mersului sau alergării pe un teren denivelat. Cele mai multe entorse laterale afectează ligamentul talo-fibular anterior.Coxartroza

  • Este localizarea reumatismului degenerativ la nivelul articulatiei soldului.
  • Este o afectiune des intalnita si este cea mai invalidanta dintre artroze.
  • Etiologie
    • Coxartroza primitiva                     
    • Coxartroza secundara (55% din cazuri)


Gonartroza

Definitie.
            Gonartroza se defineste prin prezenta reumatismului cronic degenerativ la nivelul articulatiei genunchiului. Se cunoaste că această afectiune gonartroza are o frecventă maximă si se întâlneste la populatia vârstnică.
Boala se constituie în timp îndelungat ca o consecintă a uzurii cartilajelor, care îsi pierd elasticitatea si rezistenta la socurile mecanice din timpul mersului.Hernie de disc

Durerea de spate afecteaza 75-85 % din populatie , care a cel putin o data  in viata o durere de spate, 5 % o experimenteaza pentru prima oara in fiecare an
Este cea mai frecventa cauza de ‘’ iesire din circuit ‘’  pentru cei mai tineri de 45 ani si a treia ptr cei trecuti de aceasta varsta.

Multe cazuri se pot recupera fara tratament, ce e drept intr-o perioada mai lunga de timp si cu o rata a recidivelor mai mare. Sansele de reintoarcere la munca scad la 50 % daca bolnavul lipseste 6 luni, la 25 % daca lipseste 1 an si la 0 daca lipseste 2 ani. Impactul economic al durerii de spate este enorm

Cele mai frecvente cauze ale durerii de spate sunt:

-cele mai diagnosticate sunt de fapt nondiagnostice, reprezentate de durerea lombara nespecifica ( durerea comuna de spate +/- blocaj lombar  si de boala degenerativa ( asa zisul reumatism al coloanei )
-cele specifice sunt reprezentate de fracturi prin compresie, spondilolisteza ( alunecare vertebrala ), boli maligne ( cancere ), spondilita anchilozanta, infectii  si doar 2 % sunt radiculopatii sau asa-zise lombosciatice.Spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala reprezinta afectiunea degenerativa a vertebrelor, caracterizata prin aparitia si evolutia unor procese degenerative la nivelul corpurilor vertebrale si a discurilor intervertebrale, insotita de reactii de reparare (osteofite) la nivelul corpilor vertebrali.


Rupturi ligamente incrucisate genunchi

Ligamentul incrucisat anterior, sau LIA, este situat in centrul genunchiului, impreuna cu ligamentul incrucisat posterior , sau LIP. Aceste ligamente se infasoara bine in jurul femurului si a tibiei, pentru a forma structura incrucisata in genunchi, care impiedica deplasarea oaselor, inainte sau inapoi.Buteyko - o metoda revolutionare de kinetoterapie in astmul bronsic

Este o tehnica descoperita de catre Konstantin Pavlovici Buteyko, medic intr-un spital din Moscova care in 1956 a facut pentru prima data legatura dintre hiperventilatie ( respiratii mai frecvente pe minut) si cefalee( durere de cap), fapt care l-a facut ca in urma studiilor efectuate sa puna bazele unei metode prin care se amelioreaza semnificativ simptomele unor bolnavi cu astm bronsic dar si cu alte afectiuni respiratorii care au la baza bronhoconstrictia.
Teoria lui Buteyko porneste de la premisa ca respiratia astmaticilor este de obicei mai adanca si mai accelerata decat in mod normal, deci se hiperventileaza si astfel se produce hipocapnie ( scade nivelul de dioxid de carbon din sange).Cifozele la copii

Cifozele sunt deviatii ale coloanei vertebrale in plan sagital  (in planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale.
Cifoza se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in regiunea toracica, , compensata fiind, printr-o hiperlordoza cervicala si lombara pentru echilibrarea coloanei.


Fractura de col humeral

Umarul este cea mai mobila articulatie a corpului.
Humerusul este osul lung care formeaza scheletul bratului si prezinta o extremitate superioara, un corp si o extremitate inferioara.
Extremitatea proximala prezinta un cap, un gat anatomic, o tuberozitate mare, o tuberozitate mica si un gat chirurgical. Capul humeral, neted si rotunjit, reprezinta o treime dintr-o sfera si priveste in sus, inapoi si inauntru. Gatul anatomic este santul care margineste capul in afara. Tuberozitatea mare (trohiterul) se gaseste in afara gatului anatomic si prezinta trei fatete pentru insertia muschilor. Tuberozitatea mica (trohinul) se gaseste inaintea gatului anatomic si ofera punct de insertie muschiului subscapular.


Fractura de glezna

Fractura de glezna semnifica faptul ca unul sau mai multe oase care alcatuiesc articulatia gleznei se fractureaza( cel mai frecvent fiind vorba despre fractura maleolei tibiale), este posibil ca pe langa aceste fracturi, sa existe si rupturi asociate ale ligamentelor.

O fractura de glezna poate varia de la o simpla fisura osoasa (fractura fara deplasare), care poate sa nu va impiedica sa mergeti pe piciorul fracturat, pana la fracturi complexe, severe, care fac imposibil mersul inainte de trei luni dupa inceperea tratamentului.Fractura de pumn

 Exista doua tipuri de  populatii de pacienti  la care riscul de fractura de pumn este mai ridicat:

Pacientii varstnici si in mod particular femeile cu osteoporoza , in timpul unei caderi radiusul se fractureaza de cele mai multe ori deasupra articulatiei la un singur nivel. Uneori, se fractureaza si ulna.
Adultii tineri-si mai ales barbatii – sunt din ce in ce mai frecvent afectati. Este vorba de fracturi produse de traumatisme de inalta energie. Prin cadere de la inaltime la locul de munca, prin accidente rutiere sau accidente de sport. Este vorba frecvent de fracturi cu mai multe fragmente (cominutive) si deci complexe, mai dificil de tratat.


Periartrita scapulohumerala

Periartrita scapulohumerală este un sindrom dureros însoţit de limitarea mişcărilor, datorită afectării structurilor periarticulare.
Are cinci forme clinico-anatomo-funcţionale, relativ bine conturate:
1. Umărul dureros simplu
2. Umărul acut hiperalgic
3. Umărul mixt
4. Umărul blocat
5. Umărul pseudoparalitic