Ortokinetic.ro - ORL
Clinica Ortokinetic Bucuresti

ORL

ORL

Specialitatea medicala Otorinolaringologie, sau prescurtat ORL se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare si sinusurilor.

 

Când ne prezentam la medicul ORL

Dacă apar tulburări la nivelul nasului, urechilor sau gâtului care nu se ameliorează în câteva zile sau pentru durerile de cap accentuate care pot fi un semn al unei probleme în zona capului.

 

Care sunt cele mai frecvente afecţiuni ORL

    • laringita 
    • faringita
    • amigdalita 
    • otite 
    • dopul de cerumen
    • sinuzite
    • rinite
    • vegetaţii adenoide
    • tulburări de auz
    • corpi străini în nas şi urechi
    • tumori ale gâtului, 
    • papilom laringian, 
    • otodinia

 

Ce proceduri medicale sunt specifice ORL si cum se intampla mai exact:

Examenul nasului, gurii si al gatului

Cu ajutorul unui specul nazal, medicul ORLverifica fosele nazale, iar cu ajutorul speculului auricular analizeaza timpanul. Folosind un apasator de gura sunt investigate limba, dintii, lueta (omusorul), amigdalele palatine si alte parti anatomice de la nivelul orofaringelui. Cu oglinda de mici dimensiuni este examinat laringele sau organul vorbirii. Toate aceste manevre, desi pot fi neplacute, sunt nedureroase.


Laringoscopia

Cu o postura dreapta pe scaunul ORL cu limba in exterior cat se poate de mult, medicul poate sa vizualizeze mai clar baza limbii si laringele. Acesta foloseste o oglinda mica in spatele gatului si cu ajutorul unei lumini se uita la imaginea oglindita. Astfel se verifica si miscarea corzilor vocale. Aceasta examinare dureaza in medie 5-10 minute.
Este posibil sa apara un reflex de voma atunci cand este plasata oglinda in gat. S-ar putea simti un disconfort cand medicul trage de limba. 


Endoscopia nazala si laringiana

Daca medicul observa o modificare la nivelul foselor nazale sau daca considera ca este nevoie sa vizualizeze zona din spatele nasului, acesta va solicita o examinare endoscopica in cadrul careia cu ajutorul unei camere video iti va vizualiza de aproape zonele de care este interesat.

Cele mai frecvente manevre de acest tip sunt endoscopia nazala si laringiana cu tija rigida si videofibroscopia flexibila.
Endoscopia nazala se efectueaza cu o tija foarte subtire si cu o anestezie locala in prealabil si ajuta medicul sa vizualizeze interiorul foselor nazale si zona din spatele nasului numita cavum sau rinofaringe.
Endoscopia laringiana se efectueaza tot cu ajutorul unei tije si ajuta medicul sa vizualizeze corzile vocale.
Alte manevre ce pot fi efectuate in cabinet sunt cele de examinare a nervilor cranieni si teste vestibulare pentru investigarea problemelor de echilibru. Daca auzul este scazut, medicul tau iti va recomanda efectuarea unei audiograme si eventual a unei impedante.

 

Examenul ORL nu implica durere, desi majoritatea pacientilor se pot simti stresati, este recomandata vizita la medic ori de cate ori exista simptome din cele mentionate sau disconfort.

Cine va consulta?

Solicita o programare acum

Alege varianta rapida si fa-ti o programare online, completând câmpurile de mai jos. Un reprezentant Ortokinetic te va contacta în maximum 24 de ore, pentru a stabili detaliile vizitei tale medicale.

Solicita o programare