Venele profunde in ecografia doppler
Anatomia sistemului venos
Venele profunde importante ale membrului inferior au o directie asemanatoare cu arterele corespunzatoare. Sistemul venos profund al gambei include vena tibiala anterioara, tibiala posterioara si venele peroneale. La nivelul gambei , aceste vene sunt prezente in pereche de o parte si de alta a arterelor. Vena posterioara tibiala primeste flux sanguin de la venele plantare mediale si laterale si dreneaza compartimentul posterior precum si suprafata plantara a piciorului. Venele merg in spatele tibiei si anastomozeaza cu vena poplitee in partea posterioara a genunchiului.
Vena tibiala anterioara este continuarea venei de pe fata dorsala a piciorului. Aceasta merge de-a lungul compartimentului anterior al membrului, exact deasupra membranei interosoase dintre tibie si fibula si se uneste cu vena tibiala posterioara si cu vena poplitee.
Vena peroneala merge de-a lungul suprafetei posteromediale a peroneului si se uneste cu vena tibiala posterioara.
Vena politee este formata din jonctiunea ramului anterior si posterior al venelor tibiale si urca in partea posterioara a genunchiului si in partea distala, anteromedial de coapsa. Vena poplitee este localizata medial de artera, in partea inferioara a genunchiului, superficial de artera, in partea posterioara a genunchiului si in partea laterala ei, deasupra genunchiului. Vena poplitee merge in hiatusul adductor unde va fi numita vena femurala. In partea inferioara a coapsei, ea sta lateral de artera, la jumatatea coapsei este in spatele arterei si in partea superioara, medial de artera.
Venele femurale profunde merg de-a lungul arterei femurale profunde , se unesc cu venele femurale si formeaza trunchiul femural venos comun care este localizat medial de trunchiul arterial femural comun. Ligamentul inghinal este markerul care imparte trunchiul venos femural, provenind din vena iliaca externa.
Tehnica ecografiei doppler
Examinarea conventionala ecografica doppler incepe cu pacientul in pozitie de supinatie ori semi-fowller. Pozitia Trendelenburg inversata este remandata pentru a facilita vizualizarea venelor datorita dilatatiei acestora. Rotatia externa a soldului si usoara flexie a genunchiului ajuta la scaderea tensiunii musculare si este buna pentru expunerea venelor profunde la nivelul coapsei medial, la niveul genunchiului posterior si la nivelul gambei precum si pentru manevra de compresie.
Circulatia venoasa merge de la periferie catre inima. In mod normal sistemul venos se examineaza dinspre proximal catre periferie datorita faptului ca venele proximale sunt mai mari in diametru si mai usor de evidentiat. La nivelul ligamentului inghinal, in imagine transverala, examinatorul poate sa vada trunchiul venos femural comun, medial de artera femurala. Urmarind trunchiul venos femural comun, el se va bifurca in vena femurala profunda si vena femurala. In partea cea mai distala a coapsei, doar vena femurala este vizibila. Cand ne apropiem cu transductorul de fosa poplitee din partea posterioara a genunchiului , vena poplitee devine vizibila. Urmarind vena poplitee in jos, se evidetiaza doua ramuri venoase posterioare la nivelul zonei posteromediale a gambei. Vena care se afla langa tibie este vena tibiala posterioara si vena care se afla in partea posteromediala a tibiei este vena peroneala. In ecografia doppler standard, corticala tibiei si a peroneului pot fi folosite ca puncte de reper. Venele perechi sunt prezente de o parte si de alta a arterei. Dupa ce pacientul intinde piciorul, vena tibiala anterioara poate fi vizualizata in parte anaterolaterala deasupra membranei interoasoase dintre fibula si tibie, langa artera tibiala. Daca venele tibiale posterioare nu pot fi vizualizate la nivel proximal, ele se vad foarte bine posterior de maleola mediala unde vena este localizata superficial. Daca venele popliteale si la nivelul gambei nu se vizualizeza bine in pozitie de supinatie, atunci pozitia de pronatie si decubit pot ajuta. Vena femurala distala , la nivelul hiatusului adductor, uneori poate fi greu de evaluat datorita localizarii profunde.