De ce este important să facem această investigație?
Este importata verificarea periodică a ritmului cardiac pentru a exclude orice boală a mușchiului inimii sau o afecțiune de natură electrică.
Orice modificare a ritmului cardiac poate cauza diferite factori de risc care sunt: înaintarea în vârstă, apariția problemelor de natură cardiovasculară, malformațiile cardiace congenitale, infarctul miocardic, afecțiunile glandei tiroide, dar și fumatul, alcoolul, cafeina etc.
Cum se efectuează?
Pacientul cand intra în cabinetul medical pentru prima data ,se va efectua o inspectie generala unde va fi rugat să își îndepărteze hainele ce ii acoperă pieptul, gleznele și încheieturile mâinilor.
În dreptul zonelor descoperite, vor fi plasați electrozi medicali adezivi. Cu ajutorul acestora se va înregistra ritmul cardiac și activitatea electrică a inimii.
Electrozii sunt ulterior conectați la aparatul EKG, iar pacientul va trebui să respire normal și să stea nemișcat, fără să vorbească, timp de câteva secunde.
Durata unei electrocardiograme nu depaseste mai mult de 10 minute .
Procedura este o investigație nedureroasă. Singurul disconfort apare atunci când se îndepărtează electrozii la încheierea investigație.