Acest lucru se întâmplă fie direct, fie prin intermediul altor servicii, potrivit nevoilor de sănătate şi resurselor disponibile în comunitatea pe care o servesc, asistând pacienţii în accesarea acestor servicii. Ei trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru dezvoltarea şi menţinerea abilităţilor lor, a echilibrului şi a valorilor personale pentru o asistenţă medicală efectivă şi sigură.
În primul rând medicul de familie asigura asistenta medicala si sociala tuturor pacientilor indiferent de vârsta, sex sau patologie si reprezinta legatura dintre comunitate si sistemul national de sanatate.
Medicul de familie abordeaza pacientul atât în conditii de sanatate, cât si în conditii de boala; are rolul de a supraveghea si mentine starea optima de sanatate si de a promova un stil de viata sanatos, de a depista o boala cronica in faza incipienta si de a preveni si trata complicatiile unei afectiuni.
Medicul de famile devine la nevoie un “manager de caz”, un coordonator medical pentru pacient – stie tot istoricul sau medical si il poate ghida catre cele mai bune solutii de tratament, in functie de recomandarea specialistilor si de situatia sa specifica, dar si de preferintele sale. Este vital pentru pacient sa existe o persoana care sa integreze toate informatiile medicale transmise de specialisti, sa le traduca pe limba sa, sa ii explice variantele si sa ii ofere un sfat avizat si obiectiv cu privire la cea mai buna metoda de tratament.