Pastila de sănătate: TIROIDA ce este și ce dozăm? - Ortokinetic

Stiri

Pastila de sănătate: TIROIDA ce este și ce dozăm?

Întreabă medicul

Întrebări pe subiect :

Ce este glanda tiroida?

Tiroida este o glanda in forma de fluture localizata in loja anterioara a gatului. O glanda tiroida normala, sanatoasa, de regula, din exterior nu este vizibila si este dificil de palpat.

Din punct de vedere anatomic si morfologic, glanda tiroida este impartita in lobuli cu foliculi tiroidieni ce au in centru un coloid bogat in iod, inconjurat la periferie de celule tiroidiene (tireocite).
Hormonii produsi de tiroida, tiroxina sau T4 (contine 4 atomi de iod) si triiodotironina sau T3 ( contine 3 atomi de iod prin eliminarea unui atom de iod) sunt eliberati in circulatia sangvina si transportati apoi catre organele tinta.


Ce secreta glanda tiroida?

Principalul hormon sintetizat de glanda tiroida este T4, pe cand T3 este partial sintetizat in celula tiroidiana, restul fiind un produs al conversiei T4 in T3, in tesuturi precum ficat, creier unde acesta actioneaza preponderent. Hormonii tiroidieni sunt implicati in: controlul metabolismului celular, cresterea consumului de oxigen si producerii de caldura, dezvoltarea normala a tesutului nervos si osos, gluconeogeneza, glicogenoliza, cresc absorbtia intestinala de glucoza, lipoliza. La nivelul organelor tinta: stimuleaza sistemul cardio-respirator (frecventa cardiaca si cea respiratorie, debitul cardiac), la nivel digestiv influenteaza motilitatea intestinala, la nivel osos cresc turnover-ul si resorbtia osoasa, contribuie la cresterea si dezvoltarea normala si armonioasa a organismului, a creierului la copil si controleaza buna
functionare a gonadelor si fertilitatea.


Cum functioneaza glanda tiroida?
Dezvoltarea si functia glandei tiroide sunt controlate de axa hipotalamo-hipofizo-tirodiana si prin autoreglare de catre iod.


Astfel, secretia T4 la nivel tiroidian se afla sub controlul altui hormon, hormonul stimulator al tiroidei (abreviat TSH) secretat la nivelul glandei hipofize, aflata la baza craniului. TSH creste sau descreste in sens invers fata de nivelul T4 pe care glanda hipofiza il sesizeaza: daca hipofiza semnaleaza putin T4, atunci produce mai mult TSH, pentru ca mai apoi acesta sa ii comande tiroidei sa creasca sinteza de T4. O data ce nivelul de T4 din sange atinge un anumit nivel, productia de TSH revine la normal. Metaforic, relatia dintre TSH si productia de T4 este asemanatoare legaturii dintre termostat si o sursa de caldura. O data ce sursa de caldura este oprita, termostatul sesizeaza scaderea temperaturii si porneste sursa de caldura. Cand temperatura creste la nivelul optim, termostatul simte si opreste radiatorul.

Desi iodul este un substrat esential pentru sinteza de hormoni tirodieni, excesul acestuia impiedica mai multe etape in sinteza hormonilor tiroidieni ce au ca rezultat inhibarea eliberarii acestora pe o perioada limitata de 10-14 zile (efectul Wolff-Chaikoff). Acest efect este util in pregatirea preoperatorie a pacientilor cu hipertiroidieni cu Boala Graves sau pentru a ne proteja de norii radiooactivi cu I131 eliberati in timpul accidentelor nucleare.


Teste pentru functia tiroidiana- exista multe analize de sange pentru evaluarea tiroidiana, cu toate acestea diagnosticul fiecarei boli tiroidiene, necesita un set particular de analize, recomandat de medical endocrinolog.


TSH – Testul screening pentru evaluarea functiei tiroidiene este masurarea nivelului de TSH prin prelevarea unei probe de sange. TSH este prima alarma a sistemului care apare cand exista perturbari hormonale la nivel tiroidian, nivelul lui putand fi modificat inaintea hormonilor tiroidieni. Nivelul crescut de TSH indica o insuficienta a secretiei de hormoni tirodieni, de obicei hipotirodism primar. In situatia opusa, un nivel scazut al TSH indica un exces de hormoni tiroidieni, adica hipertirodism. Daca exista semne clinice de hipotiroidism, dar nivelul de TSH nu este crescut putem suspecta o problema la nivel hipofizar, care determina scaderea secretiei de TSH si astfel tiroida nu va mai fi stimulata corespunzator sa produca hormoni tiroidieni (hipotirodism secundar).


T4 – Tiroxina totala circulanta masoara atat hormonul care circula in sange legat de proteine, cat si fractiunea libera, nelegata de proteine. De obicei masuram tiroxina libera (freeT4), adica fractiunea libera, biologic activa, responsabila direct de actiunile sale la nivelul organelor tinta. E important de retinut, ca dozarea fT4 se face impreuna cu TSH atunci cand se indica. TSH crescut si fT4 scazut, indica hipotirodism primar, pe cand TSH scazut si fT4 crescut, indica hipertiroidism.


T3 – Dozarea T3 se indica in diagnosticul hipertiroidismului sau pentru a aprecia in functie de valoarea sa, severitatea hipertiroidismului. In hipertiroidism, pacientii au un TSH scazut, fT4 si T3 crescuti, sau doar T3 crescut cu fT4 normal. Testarea T3 in hipotiroidism nu aduce informatii in plus, intrucat este ultimul care se modifica. Dozarea fT3 este posibila, dar acuratetea ei este pusa la indoiala si deci nu de mare ajutor.

Revers T3 este forma fara activitate biologica, ce apare de obicei in inanitie. In mod normal, dozarea acestuia in ambulator, la pacientii sanatosi, nu identifica hipotiroidismul si deci clinic, nu este folositor.


Autoanticorpii tiroidieni anti-tiroperoxidaza (ATPO) și anti-tiroglobulina (anti- TG) – Antigenul TPO (tiroperoxidaza) este o enzima glicoproteica atasata membranei tireocitului, la nivel apical, spre coloid. Rolul ei este de a transforma iodul anorganic I- preluat din alimentatie, in iod organic I2. Sistemul imun ne protejeaza de invadatori straini precum bacterii sau virusuri, producand anticorpi prin intermediul limfocitelor. La nivelul tiroidei, aufost observate limfocite T specific orientate spre stimularea specifica a limfocitelor B producatoare de autoantiticorpi anti-TPO (ATPO). Astfel, in acest caz, vorbim despre ceea ce se numeste autoimunitatea tiroidiana prin producerea de anticorpi care o distrug. Un alt tip de anticorpi sunt cei anti-tiroglobulina. Prezenta ATPO si/sau anti-TG in cazul unui pacient cu hipotiroidism indica Tiroidita Hashimoto, detectarea lor fiind utila doar la diagnosticul initial.

TRAB- autoanticorpii anti – receptor pentru TSH -Se pot doza de asemenea autoanticorpii anti-receptor pentru TSH – stimulanti sau blocanti (cauza de hipotiroidism la o minoritate de pacienti, caci pot traversa placenta). TRAb sunt prezenti la aprox 90% din pacientii cu boala Graves (hipertiroidism autoimun) si aproape niciodata la un pacient cu o alta forma de tiroidica cronica autoimuna. Se dozeaza in mai multe situatii: la o femeie insarcinata pentru a determina riscul de hipertiroidie fetala sau neonatala la copil (in cazul traversarii placentare a TRAb), diagnostic pozitiv al bolii Graves cu functie normala tiroidiana si oftalmopatie (afectare oculara), pentru a irmari raspunsul la tratamentul hipertirodiei si a prezice riscul de recidiva la un pacient cu boala Graves.

Tiroglobulina -Tiroglobulina este o proteina, componenta majora a coloidului folicular. Singura utilitate pentru dozare este in urmarirea postoperatorie a pacientilor ce au suferit o interventie chirurgicala pentru un cancer tiroidian, in functie de care adaptam conduita terapeutica.


Medicatii ce interfera cu testarea functiei tirodiene:


Estrogenii prezenti in anticonceptionalele orale determina un nivel crescut de TT4 si T3, prin cresterea productiei la nivel hepatic de proteine de legare cu rol in transportul acestora, In acest caz, se indica testarea TSH si fT4, care de obicei este in parametrii normali.

Biotina este un supliment ce poate produce interferente cu kit-ul de testare şi conduce la rezultate neconcludente. Se recomanda sistarea administrarii de biotina cu doua zile inaintea recoltarii pentru a evita acest efect.

Referinte:
h#ps://www.thyroid.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fiți la curent cu activitățile noastre, precum și cu ultimele informații despre recentele tendințe în domeniul sănătății și sfaturi de la specialiștii noștri.

Info pacienți

Alte articole asemănătoare

Care este diferența dintre kinetoterapie și fizioterapie?

Te-ai trezit vreodată întrebându-te ce diferenţă este între kinetoterapie şi fizioterapie, dar n-ai încercat să găseşti un răspuns pentru că ți s-a părut prea complicat? Poate că ai simţit că sună prea similar sau ai presupus că sunt acelaşi lucru. Ei bine, adevărul este că, deşi sunt complementare, aceste două concepte sunt destul de diferite.

Mai mult

Ce tratează un ortoped – tot ce trebuie să știi despre sănătatea ta musculo-scheletală

Poate că și tu ai simțit la un moment dat disconfort în genunchi, dureri de spate sau o rigiditate în umeri care nu mai trece. Dar ce faci când aceste probleme devin mai mult decât niște simple neplăceri? Când îți afectează stilul de viață, somnul și chiar dispoziția? Un ortoped este un specialist care îți poate reda libertatea de mișcare și calitatea vieții.

Mai mult

Proceduri de fizioterapie pentru coloană – ce trebuie să faci pentru sănătatea coloanei

Știai că durerile de spate reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, care afectează aproximativ 80% dintre oameni la un moment dat în viață? Pentru mulți, disconfortul coloanei vertebrale este o realitate zilnică ce le afectează calitatea vieții și mobilitatea. Deși tratamentele convenționale pot aduce uneori alinare, fizioterapia este recunoscută ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de a trata și preveni durerile de coloană pe termen lung.

Mai mult

CONTACTEAZĂ-NE!

Echipa noastră vă stă la dispoziție
pentru orice întrebare!

Clinica Pipera-Tunari 58

021.9694 Tasta 1

Clinica Timpuri Noi

021.9694 Tasta 2

Clinica Dorobanți Bitolia 14

021.9694 Tasta 3

Clinica Băneasa

021.9694 Tasta 4