Tot ce trebuie să știi despre artroscopie – 5 cele mai utilizate tipuri - Ortokinetic

Ghid pentru prima ta vizită

Tot ce trebuie să știi despre artroscopie – 5 cele mai utilizate tipuri

Întreabă medicul

Întrebări pe subiect:

Artroscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă care permite medicilor să vizualizeze, să diagnosticheze și să trateze problemele din interiorul unei articulații. În timpul unei artroscopii, un chirurg ortoped introduce un artroscop, un instrument subțire echipat cu o cameră video miniaturală, în articulație printr-o incizie mică pentru a capta imagini mărite ale structurilor interne pe un monitor, permițând medicului să examineze articulația și să efectueze intervenții chirurgicale precise dacă este necesar. Este o tehnică des utilizată în cadrul clinicilor ortopedice de specialitate, având avantajul unor cicatrici minime în urma inciziilor, nevoia de spitalizare scurtă, reintegrare rapidă și un risc redus de complicații, comparativ cu chirurgia tradițională deschisă.

Descoperă care sunt principalele tehnici artroscopice minim invazive utilizate in cadrul clinicii de care poți beneficia chiar azi pentru a-ți îmbunătăți starea de sănătate:

1. Artroscopia încheieturii mâinii

Pentru pacienții care se confruntă cu durere la nivelul încheieturii mâinii care nu răspunde la tratament nonchirurgical sau care nu au primit încă un diagnostic concret, artroscopia de diagnostic se dovedește a fi cea mai eficientă soluție. Procedura se realizează cu anestezie regională, urmând ca două sau mai multe incizii mici (portaluri) să fie realizate pe partea din spate a încheieturii mâinii. Artroscopul și instrumentele de intervenție sunt introduse prin aceste portaluri pentru a vizualiza articulația, iar după operație, inciziile sunt închise cu o sutura mică și se aplică un pansament local, cu minim de disconfort pentru pacient.

2. Artroscopia de glezna

Artroscopia de glezna este utilizată pentru a privi în interiorul gleznei și a stabili un diagnostic, dar și pentru a efectua o numeroase proceduri chirurgicale, inclusiv pentru a confirma un diagnostic, pentru eliminarea de osteofite, eliminarea excesului de țesut sinovial inflamat, vizualizarea unor fracturi ale suprafeței articulare și nu numai. Este o soluție ideală de investigație pre-operatoare pentru că permite chirurgului să vizualizeze în ansamblu articulația și să acționeze atent în zonele afectate, utilizând de multe ori artroscopul chiar și în timpul operației.

3. Artroscopia genunchiului

Incizia și introducerea unui artroscop la nivelul articulației genunchiului permite medicului să vizualizeze în interior și să stabilească în mod clar care este cauza durerii sau a disconfortului pe care pacientul îl resimte. Dacă este nevoie de intervenție chirurgicală ca soluție de tratament, se va realiza o a doua incizie prin care se realizează această procedură, monitorizată video în permanență. Este o soluție potrivită în cazul leziunilor de menisc, ligamentelor rupte sau încrucișate, existența unor corpuri libere periculoase, inflamațiilor locale sau a artritelor.

4. Artroscopia de șold

În cazul în care pacientul se confruntă cu durere acută de șold care nu răspunde la tratament nechirurgical, se impune folosirea artroscopiei ca soluție de diagnostic. Cu ajutorul unei camere de mici dimensiuni medicul va putea observa care este starea articulației și să intervină în consecință în cazul în care, în urma investigațiilor, stabilește că este vorba de impigment femuroacetabular (FAI), displazie de șold, retracția tractului iliotibial, sinovită, fragmente cartilaginoase libere în articulație sau infecție în articulația șoldului

5. Artroscopia de umăr

Această procedură implică realizarea unor incizii foarte mici în jurul umărului prin care se introduce o cameră video medicală în interiorul articulației sau în afara ei. Camera video permite o vizualizare clară a structurilor umărului, mult mai bună decât cea oferită de tehnici deschise, cu ochiul liber. Artroscopia de umăr este folosită pentru a repara leziunile de coafă rotatorie, pentru a trata instabilitatea umărului, luxațiile recidivante de umăr, rupturile de coafă rotatorie, leziunile de cartilaj articular, leziunile tendonului lung al bicepsului, prezența unor ciocuri pe marginea inferioară a acromionului, bursite rezistente la tratament medicamentos, tendința de calcifiere a umărului și alte afecțiuni.

Pentru a descoperi și alte tehnici artroscopice minim invazive utilizate în cadrul clinicii Ortokinetic, ia legătura cu membrii echipei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fiți la curent cu activitățile noastre, precum și cu ultimele informații despre recentele tendințe în domeniul sănătății și sfaturi de la specialiștii noștri.

Info pacienți

Alte articole asemănătoare

Ortopedia – ramură a medicinei care se ocupă de menținerea și îmbunătățirea stării fizice

Înaintarea în vârstă, accidentele fizice sau anumite diagnostice își pot pune amprenta în mod negativ asupra stării fizice, determinând apariția durerii sau probleme de mobilitate care te pot împiedica să execuți chiar și cele mai simple activități.

Mai mult

Tipuri de proteze de genunchi: De la modelele parțiale la cele totale

Protezele de genunchi reprezintă o soluție modernă și eficientă pentru pacienții care suferă de afecțiuni musculo-scheletale grave. Acestea sunt concepute pentru a restabili mobilitatea și a reduce durerea asociată cu deteriorarea articulației genunchiului.

Mai mult

Pastila de sănătate: Osteoporoza în cazul pacienților cu diabet zaharat

Odata cu inaintarea in varsta, procesul de pierdere osoasa este mai mare decat cel de formare osoasa, astfel oasele devin mai subțiri si mai fragile.

Mai mult

CONTACTEAZĂ-NE!

Echipa noastră vă stă la dispoziție
pentru orice întrebare!

Clinica Pipera-Tunari 58

021.9694 Tasta 1

Clinica Timpuri noi

021.9694 Tasta 2

Clinica Dorobanți Bitolia 14

021.9694 Tasta 3

Clinica Băneasa

021.9694 Tasta 4