Ortokinetic.ro - Osteodensitometrie
Clinica Ortokinetic Bucuresti

Osteodensitometrie

Osteodensitometrie

Ce este Osteodensitometria?

Pe masura ce inaintam in varsta, densitatea osoasa din organismul nostru incepe sa scada.

Osteodensitometria este o investigatie imagistica care masoara densitatea minerala si duritatea sistemului osos prin metoda DEXA.

Scopul procedeului este acela de a determina riscul de fractura si prezenta osteoporozei, o afectiune care produce o fragilitate crescuta a oaselor.

 

Cine este cel mai predispus?

Boala este mult mai intalnita la femei, fiind corelata cu scaderea secretiei de estrogeni specifica instalarii menopauzei, dar si barbatii pot fi supusi riscului de aparitie al osteoporozei, mai ales daca nivelul de testosteron este scazut. De asemenea, un stil de viata sedentar, consum regulat de tutun si alcool, aport scazut de calciu si vitamina D, probleme de alimentatie (precum anorexie, bulimie) cresc in mod semnificativ riscul de aparitie al osteoporozei.

Procedura le este indicata tuturor femeilor la instalarea menopauzei, barbatilor după 50 de ani, fumatorilor si suferinzilor de boli cronice tratate timp indelungat cu cortizon, copiilor in perioada de crestere care prezintă pozitii vicioase.

Procedura nu este recomandata in cazul gravidelor.

 

Factori declansatori

Instalarea osteoporozei poate fi determinata si de urmatorii factori:

  • fumatul / consumul constant de alcool
  • sedentarismul
  • determinismul genetic
  • aport scazut de calciu si vitamina D
  • probleme de alimentatie
  • varsta inaintata
  • ciclu menstrual neregulat

Osteoporoza poate fi si secundara unor boli: endocrine (hipertiroidie, hiperparatiroidie), boli hematologice (anemie hemolitica, limfoame, leucemii), boli gastrointestinale (sindrom de malabsorbtie, ciroza hepatica), boli renale (insuficienta renala cronica). Osteoporoza postmedicamentoasa apare dupa efectuarea unor tratamente indelungate cu corticoizi, heparina, chimioterapie.

 

Procedura

Intins pe masa, pacientul este supus unei scanari cu raze X de densitate diferită care strabat osul. Tehnica nu este dureroasa, totul dureaza intre 5 si 15 minute, iar dozele efective de iradiere sunt foarte scazute.

Fasciculul de raze X determină un timp de examinare a pacientului mult mai scurt, iar dimensiunile mesei de scanare conferă beneficiul examinarii unor pacienţi cu greutati corporale de pana la 162 kg, in timp ce detectorul digital direct tip CZT (cadmiu-zinc-teluriu) permite formarea unor imagini de diagnostic cu rezolutie crescuta.

Procedura se poate efectua la diverse nivele, mai frecvent pentru sold (col femural), coloana vertebrala lombara, antebrat.

Cine va consulta?

Solicita o programare acum

Alege varianta rapida si fa-ti o programare online, completând câmpurile de mai jos. Un reprezentant Ortokinetic te va contacta în maximum 24 de ore, pentru a stabili detaliile vizitei tale medicale.

Solicita o programare