Ortokinetic.ro - RMN
Clinica Ortokinetic Bucuresti

RMN

RMN

!!! In curand in Centrele Medicale Ortokinetic va vom oferi investigatii prin RMN


Rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o investigatie care ofera informatii mai precise decat radiografia, ecografia sau tomografia computerizata pentru diagnosticul accidentelor vascular cerebrale, artritei si tumorilor. 
 

Ce este RMN / IRM?

IRM sau examinarea Imagistica prin Rezonanta Magnetica este o metoda de diagnostic neiradianta si neinvaziva care utilizeaza un camp magnetic si unde de radiofrecventa pentru vizualizarea diferitelor organe sau tesuturi ale corpului uman.
 

Cum functioneaza aparatul de RMN / IRM?

RMN-ul este o un aparat mare, cilindric care creeaza un camp magnetic puternic in jurul pacientului. Atomii de apa sau de hidrogen sunt abundenti in corpul uman. Acest continut mare de apa este responsabil pentru aplicabilitatea RMN in medicina. Deoarece continutul de apa variaza in diferite tesuturi si organe, multe boli au ca rezultat schimbari in continutul de apa, care sunt reflectate de investigatie. 
Deoarece nu este utilizata radiatia, nu exista nici un risc de expunere la radiatii in timpul unei proceduri de RMN.
 

Pregatirea pentru testare RMN / IRM

Este posibil ca medicul sa va ceara sa nu mancati nimic cu 3-6 ore inainte de testare. Daca nu vi se fac alte recomandari, va puteti urma rutina zilnica si, daca urmati un anumit tratament, va puteti lua medicamentele in mod normal. 
Anumite investigatii pot necesita injectarea, de catre cadrele medicale, a unei substante de contrast pentru o mai buna vizualizare a organelor. Inainte de examinare trebuie indepartate bijuteriile, ceasul, ochelarii, acele de par, agrafele, si sa indepartati orice alte obiecte care pot contine metal. In timpul examinarii, anumite tatuaje realizate cu pigmenti metalici pot produce o senzatie de caldura locala. Anuntati medicul daca suferiti de orice fel de afectiune medicala sau daca ati trecut printr-o interventie chirurgicala recenta. In cazul in care aveti montat un sterilet, anuntati medicul ginecolog inaintea efectuarii unei examinari IRM sau intrebati radiologul despre compatibilitatea purtarii acestui dispozitiv in timpul examinarii. Desi nu s-a dovedit ca IRM poate influenta evolutia sarcinii, se recomanda evitarea examinarii in primul trimestru.
 

RMN este contraindicat pacientilor care:

    • au stimulator cardiac si alti biostimulatori;
    • sunt purtatori de proteze osoase metalice;
    • au proteze cardiace valvulare, stenturi vasculare sau orice alte implanturi metalice care sunt declarate incompatibile cu explorarea IRM.


Este foarte important pentru claritatea imaginii si pentru calitatea rezultatului final ca in timpul investigatiei pacientul sa stea nemiscat si sa fie cat mai relaxat, iar in cazul examinarii abdomenului superior sa respecte comenzile respiratorii. 

 

Cine va consulta?

Solicita o programare acum

Alege varianta rapida si fa-ti o programare online, completând câmpurile de mai jos. Un reprezentant Ortokinetic te va contacta în maximum 24 de ore, pentru a stabili detaliile vizitei tale medicale.

Solicita o programare