Fizioterapia poate face rău - mit sau realitate - Ortokinetic

Stiri

Fizioterapia poate face rău – mit sau realitate

Întreabă medicul

Întrebări pe subiect :

În multe domenii medicale se poate recomanda fizioterapia când vine vorba de recuperare sau de menținerea unei stări de sănătate bună. Totul însă trebuie stabilit cu un medic specialist, în funcție de fiecare pacient în parte.

Fizioterapia este o terapie ce cuprinde foarte multe ramuri – masaj, exerciții de stretching, tracțiuni, electroterapie, terapie cu laser/ultrasunete, contraste rece-cald, împachetări, parafină, băi de plante, băi termale și multe altele. De foarte multe ori este recomandată pentru: probleme la nivelul oaselor, articulațiilor și țesuturilor moi, în afecțiuni ale creierului și sistemului nervos, în boli de inimă și circulatorii sau în cazul pacienților care suferă de boli pulmonare și respiratorii.

Frecvent în rândul celor care se gândesc să apeleze la ședințe de fizioterapie se naște întrebarea dacă astfel de tratamente pot face rău. Ei bine, general vorbind, nu. Însă, în mod particular există pentru fiecare ramură în parte contraindicații în funcție de afecțiunile cu care se confruntă pacienții.

Electroterapia, de exemplu, este o procedură de stimulare a nervilor și mușchilor cu ajutorul unor aparate dotate cu electrozi ce emit impulsuri. Această procedură are beneficii variate precum: previne și tratează atrofia musculară, îmbunătățește circulația sângelui, reduce durerea, amorțeala și furnicăturile.

Electroterapia nu pătrunde în corp, motiv pentru care nu are efecte secundare, deci, nu poate să facă rău. Sunt însă anumite situații particulare pe care trebuie să le ai în vedere – electrozii nu se aplică pe răni deschise, pe față sau pe gât. Totodată, specialiștii recomandă utilizarea cu precauție a terapiilor de acest fel în cazul persoanelor care sunt însărcinate (dacă e vorba de zona abdominală sau pelvină), a celor care suferă de epilepsie (poate provoca crize și convulsii) și a celor care au stimulator cardiac sau alte implanturi metalice.

În cadrul procedurilor de fizioterapie pacienții pot beneficia și de băi termale. Acestea aduc cu sine o mulțime de avantaje: întăresc sistemul imunitar, relaxează, revigorează țesuturile și dau elasticitate pielii, ajută la ameliorarea simptomelor date de bolile reumatice etc. Pot fi însă băile termale periculoase? Pentru anumiți pacienți, da. De exemplu, trebuie evitate de către cei care suferă de: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și alte boli cardio-vasculare, de către persoane care au epilepsie, tumori maligne sau infecții, dar și de către femeile însărcinate sau cele care suferă de chisturi ovariene.

Poate face fizioterapia rău? La nivel general răspunsul este negativ, însă, în anumite cazuri particulare, mai ales în situația oamenilor cu afecțiuni grave, unele proceduri sunt interzise. Acesta este motivul pentru care aceste terapii nu se fac fără acordul medicului și fără supravegherea personalului avizat. În schimb, dacă procedurile sunt adaptate în funcție de fiecare pacient în parte, fizioterapia va fi foarte benefică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fiți la curent cu activitățile noastre, precum și cu ultimele informații despre recentele tendințe în domeniul sănătății și sfaturi de la specialiștii noștri.

Info pacienți

Alte articole asemănătoare

Cum funcționează tratamentul cu ultrasunete pentru durerile de genunchi?

Durerile de genunchi pot transforma fiecare pas într-un mare disconfort și pot fi cauzate de mai mulți factori, în special o accidentare, artrită sau suprasolicitare. Când crema "miraculoasă" din reclamele de la TV nu face minuni, iar medicamentele antiinflamatoare devin o rutină, poate e momentul să descoperi o soluție diferită tratamentul cu ultrasunete pentru genunchi. Citește mai departe pentru a-i descoperi beneficiile.

Mai mult

Durerile de creștere la copii – cum le gestionăm?

Ai observat vreodată cum, într-o zi, copilul tău pare mai înalt cu un centimetru, dar în aceeași zi se plânge de dureri misterioase la picioare? Așa se manifestă durerile de creștere, un fenomen perfect normal, dar deloc plăcut pentru cei mici și, uneori, destul de frustrant pentru tine. O vizită la o clinică privată de ortopedie în București te poate ajuta să afli mai multe!

Mai mult

Care este diferența dintre kinetoterapie și fizioterapie?

Te-ai trezit vreodată întrebându-te ce diferenţă este între kinetoterapie şi fizioterapie, dar n-ai încercat să găseşti un răspuns pentru că ți s-a părut prea complicat? Poate că ai simţit că sună prea similar sau ai presupus că sunt acelaşi lucru. Ei bine, adevărul este că, deşi sunt complementare, aceste două concepte sunt destul de diferite.

Mai mult

CONTACTEAZĂ-NE!

Echipa noastră vă stă la dispoziție
pentru orice întrebare!

Clinica Pipera-Tunari 58

021.9694 Tasta 1

Clinica Timpuri Noi

021.9694 Tasta 2

Clinica Dorobanți Bitolia 14

021.9694 Tasta 3

Clinica Băneasa

021.9694 Tasta 4