În multe domenii medicale se poate recomanda fizioterapia când vine vorba de recuperare sau de menținerea unei stări de sănătate bună. Totul însă trebuie stabilit cu un medic specialist, în funcție de fiecare pacient în parte.
Fizioterapia este o terapie ce cuprinde foarte multe ramuri – masaj, exerciții de stretching, tracțiuni, electroterapie, terapie cu laser/ultrasunete, contraste rece-cald, împachetări, parafină, băi de plante, băi termale și multe altele. De foarte multe ori este recomandată pentru: probleme la nivelul oaselor, articulațiilor și țesuturilor moi, în afecțiuni ale creierului și sistemului nervos, în boli de inimă și circulatorii sau în cazul pacienților care suferă de boli pulmonare și respiratorii.

Frecvent în rândul celor care se gândesc să apeleze la ședințe de fizioterapie se naște întrebarea dacă astfel de tratamente pot face rău. Ei bine, general vorbind, nu. Însă, în mod particular există pentru fiecare ramură în parte contraindicații în funcție de afecțiunile cu care se confruntă pacienții.
Electroterapia, de exemplu, este o procedură de stimulare a nervilor și mușchilor cu ajutorul unor aparate dotate cu electrozi ce emit impulsuri. Această procedură are beneficii variate precum: previne și tratează atrofia musculară, îmbunătățește circulația sângelui, reduce durerea, amorțeala și furnicăturile.
Electroterapia nu pătrunde în corp, motiv pentru care nu are efecte secundare, deci, nu poate să facă rău. Sunt însă anumite situații particulare pe care trebuie să le ai în vedere – electrozii nu se aplică pe răni deschise, pe față sau pe gât. Totodată, specialiștii recomandă utilizarea cu precauție a terapiilor de acest fel în cazul persoanelor care sunt însărcinate (dacă e vorba de zona abdominală sau pelvină), a celor care suferă de epilepsie (poate provoca crize și convulsii) și a celor care au stimulator cardiac sau alte implanturi metalice.
În cadrul procedurilor de fizioterapie pacienții pot beneficia și de băi termale. Acestea aduc cu sine o mulțime de avantaje: întăresc sistemul imunitar, relaxează, revigorează țesuturile și dau elasticitate pielii, ajută la ameliorarea simptomelor date de bolile reumatice etc. Pot fi însă băile termale periculoase? Pentru anumiți pacienți, da. De exemplu, trebuie evitate de către cei care suferă de: hipertensiune arterială, insuficiență cardiacă și alte boli cardio-vasculare, de către persoane care au epilepsie, tumori maligne sau infecții, dar și de către femeile însărcinate sau cele care suferă de chisturi ovariene.
Poate face fizioterapia rău? La nivel general răspunsul este negativ, însă, în anumite cazuri particulare, mai ales în situația oamenilor cu afecțiuni grave, unele proceduri sunt interzise. Acesta este motivul pentru care aceste terapii nu se fac fără acordul medicului și fără supravegherea personalului avizat. În schimb, dacă procedurile sunt adaptate în funcție de fiecare pacient în parte, fizioterapia va fi foarte benefică.

Lasă un răspuns