Coafa rotatorie reprezinta un grup muschi si tendoane, care inconjoara articulatia umarului si mentin capul humeral in articulatie. Lezarea coafei rotatorii, poate cauza o durere surda in umar, mai ales in timpul somnului, cand dormim pe partea afectata.
Leziunile coafei rotatorii apar mai frecvent la persoanele care realizeaza miscari foarte ample in timpul serviciului , cum ar fi : pictori, tamplari, jucatori de baseball sau tenis.
Riscurile de lezare a coafei rotatorii creste o data cu varsta.
Multi oameni se recupereaza dupa leziunile coafei rotatorii prin exercitii de gimnastica medicala care cresc flexibilitatea si tonusul la nivelul articulatiei scapulohumerale.
Leziunile mari de coafa rotatorie pot necesita sutura chirugicala, transfer tendinos sau proteza de umar.
CARE SUNT SIMPTOMELE LEZIUNII COAFEI ROTATORII?
Durerea este descrisa ca o durere profunda in umar- afecteaza somnul, mai ales cand dormim pe umarul afectat; poate deasemenea afecta miscarea de a duce mana la ceafa sau ducerea mainii la spate. Se poate insoti si de o scadere a fortei la nivelul bratului.
CARE SUNT CAUZELE APARITIEI LEZIUNILOR DE COAFA ROTATORIE?
Leziunile coafei rotatorii pot aparea prin traumatism sau pot fi leziuni degenerative progresive.
Miscari repetitive ample sau ridicarea obiectelor grele deasupra capului, pot afecta tendoanele coafei rotatorii;
CARE SUNT FACTORII DE RISC?
• Varsta– cu cat inaintam in varsta riscul de aparitiei creste, cu o frecventa mai mare la persoanele de peste 40 de ani;
• Activitatile sportive– atletii care folosesc regulat umarul, cu miscari ample- jucatorii de baseball, tenis, handbal- au un mare risc de afectare a coafei rotatorii;
• Activitati ocupationale– pictori, tamplari, care fac miscari repetitive cu bratul deasupra capului;
• Istoricul familial– ereditar- riscul creste daca unul din membrii familiei a dezvoltat aceasta afectiune.
Fara tratament, leziunile coafei rotatorii, pot duce la pierderea completa a miscarii la nivelul umarului si scaderea fortei la nivelul bratului.
Uneori, punerea in repaus a umarului, prin imobilizarea acestuia, poate cauza aparitia unui tesut fibros cicatricial, care reduce si mai mult mobilitatea articulatie, ducand la aparitia afectiunii numite frozen shoulder( umar blocat).
IN CE CONSTA PREVENTIA?
Daca esti o persoana cu risc de aparitie a leziunii de coafa rotatorie datorita activitatilor si hobbyurilor solicitante sau daca ai avut in trecut o astfel de leziune, exercitiile de stretching la nivelul coafei rotatorii pot ameliora simptomatologia.
Exercitiile de stretching trebuie sa se adreseze atat musculaturii anterioare cat si celei posterioare ale umarului.
CUM SE POATE PUNE DIAGNOSTICUL?
In timpul examinarii umarului, exista mai multe teste clinic care indica afectarea unuia sau mai multor tendoane ale coafei rotatorii. Examinarea fizica poate fi asociata cu investigatii imagistice cum ar fi:
Radiografia- prin Rx putem vizualiza existenta unor depuneri de calciu sau artoze ale articulatiei acromioclaviculare si scapulohumerale.
Ecografia- putem vizualiza leziuni ale muschilor si tendoanelor, de asemenea putem vizualiza aceste structuri dinamic in timpul unor miscari si putem face o comparatie cu tendoanele si musculatura de la umarul sanatos.
RMN- putem obtine aceleasi imagini ca la ecografie, dar mult mai detaliate.
TRATAMENTUL CONSERVATOR
Cum ar fi: repaus, gheata si recuperarea medicala, uneori sunt necesare pentru a recupera leziunea minima de coafa rotatorie, dar in afectarile severe poate fi necesara interventia chirurgicala.
Injectiile- daca tratamentul conservator nu poate reduce durerea, atunci poate fi necesara o infiltratie cu cortizon, in special daca durerea scade calitatea somnului sau incomodeaza in activitatile zilnice. Acestea, facute in cantitate redusa, pot ajuta temporar, dar in timp pot duce la afectarea tendoanelor.
Recuperarea medicala este de multe ori tratamentul de prima intentie, exercitiile de stretching pot creste fexibilitatea si tonusul la nivelul umarului. De asemenea recuperarea medicala este o parte importanta in procesul de recuperare dupa o interventie chirurgicala la nivelul coafei rotatorii.
INTERVENTIILE CHIRURGICALE
Exista mai multe tipuri, cum ar fi:
• sutura artroscopica – care se face cu ajutorul camerei video, prin incizii minime;
• reparatia prin incizie clasica – in unele situatii este necesara sutura coafei rotatorii prin incizie clasica, cand chirurgul realizeaza o incizie larga pt a reatasa tendonul afectat, la os. Comparativ cu interventia artroscopica, interventia cu incizie clasica realizeaza refacerea tendonului in aceeasi perioada de timp, dar recuperarea este mult mai rapida in cazul interventiei artroscopice.
• transferuri tendinoase – daca tendonul lezat este mult prea afectat pt a fi reatasat la capul humeral, chirurgul poate decide sa foloseasca un tendon alaturat pt a-l inlocui.
• protezele de umar – sunt necesare in cazul unor leziuni masive de coafa rotatorie si vor imbunatati stabilitatea articulara. Acestea se realizeaza prin inlocuirea capului humeral si glenei cu implanturi adecvate.
programează-te!
Alege varianta rapidă și fă-ți o programare online, completând câmpurile de mai jos.
Un reprezentant Ortokinetic te va contacta în maximum 24 de ore, pentru a stabili detaliile vizitei tale medicale.
CONTACTEAZĂ-NE!
Clinica Pipera-Tunari 58
Clinica Timpuri Noi
Clinica Dorobanți Bitolia 14
Clinica Băneasa