
Ce este osteoporoza?
Odata cu inaintarea in varsta, procesul de pierdere osoasa este mai mare decat cel de formare osoasa, astfel oasele devin mai subțiri si mai fragile.
Pe termen lung, balanta se inclina catre pierderea osoasa si determina apariția osteoporozei. Aceasta condiție medicala este un dusman tacut pentru ca nu doare, cu excepția cazului in care apar fracturi!
Persoanele cu osteoporoza pot suferi fracturi dupa o cazatura minora de la propria inaltime, de exemplu alunecarea pe o carpeta din casa. Cu toate acestea 70% din fracturile osteoporotice, nu sunt investigate din punct de vedere endocrinologic. Un os rupt este un factor major de risc pentru o nouă fractură, cel mai mare risc înregistrându-se în următorii doi ani. Fracturile de coloana vertebrala si de sold pot conduce la durere cronica, deformari osoase, depresie si chiar deces.
Ce este diabetul?
Diabetul zaharat cuprinde un grup de boli metabolice care apar atunci cand pancreasul nu mai e capabil sa secrete insulina, sau cand corpul nu mai poate beneficia de insulina produsa. Oricare dintre aceste situații determina cresterea nivelului de glucoza in sange, care pe termen lung va determina afectarea mai multor organe si tesuturi. Intrucat incidenta diabetului zaharat tip 2 este intr-o continua crestere, managementul osteoporozei in cazul pacientilor diabetici reprezinta o provocare.
De ce pacientii cu diabet se afla la risc crescut de osteoporoza si de a suferi fracturi?
In prezent sunt multe studii in derulare, insa un lucru este clar, structura osului sanatos este
afectata prin aparitia diabetului.
- Pacientii cu diabet zaharat tip 1 au o densitate minerala osoasa mai scazuta si un risc mai mare de fractura.
- Speranta de viata crescuta in cazul pacientilor diabetici, datorita imbunatatirii serviciilor medicale, implica aparitia osteoporozei de varsta suprapusa unui os afectat de diabet.
- Femeile cu diabet zaharat tip 1 si 2 au un risc de fractura crescut deoarece prezinta complicatii ale diabetului precum tulburari de vedere si disfunctii neurologice. In plus, hipoglicemiile predispun la cazaturi si implicit fracturi.
- Stilul de viata sedentar frecvent intalnit in cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 2 interfera cu sanatatea osului.
Sunt la risc?
Cu toate ca nu sunt recomandari specifice pentru screeningul osteoporozei in cazul pacientilor cu diabet, va recomandam sa va consultati cu doctorul curant daca sunteti candidati pentru testarea densitatii minerale osoase. Pe langa o alimentatie sanatoasa care sa va asigure necesarul de calciu adecvat varstei si suplimente cu vitamina D, medicul endocrinolog ar putea sa va prescrie si un tratament care va preveni sau trata osteoporoza!
Referinte: https://www.osteoporosis.founda6on/ https://www.uptodate.com/contents/bone-disease-in-diabetes-mellitus?search=osteoporosis%20diabets&source=search_result&selectedTitle=3~150&usage_type=default&display_rank=3
Lasă un răspuns