Pastila de sănătate: Tiroida și greutatea - Ortokinetic

Stiri

Pastila de sănătate: Tiroida și greutatea

Întreabă medicul

Întrebări pe subiect :

Ce este glanda tiroida?

Tiroida este o glanda in forma de fluture localizata in loja anterioara a gatului. O glanda tiroida normala, sanatoasa, de regula, din exterior nu este vizibila si este dificil de palpat.

Hormonii produsi de tiroida, T3 si T4 sunt eliberati in circulatia sangvina si transportati apoi catre organele tinta (exemplu: creier, inima, muschi).

Care este relatia intre tiroida si greutate?

Hormonii tiroidieni regleaza modul in care organismul uman foloseste energia pe care o are la dispozitie, influentand rata metabolismului uman (RMB). Acesta este un mecanism prin care corpul uman se ingrasa sau slabeste. Rata metabolica bazala consta in numarul de calorii arse de organism in stare de repaus, in timp ce respira. Pacienti care sufera de afectiuni ale glandei tiroide au o rata metabolica ce nu se incadreaza in parametrii normali. Desi in relatia cu RMB, hormonii tiroidieni sunt pioni importanti, mai sunt si alte piese pe tabla de sah precum alti hormoni sau proteine care interactioneaza cu diferite parti ale creierului si ale corpului controland balanta energetica. Astfel, legatura intre greutate, metabolism si bolile tiroidiene este una complexa, iar alterarea unui singur factor din cei relatati, nu este neaparat responsabila de modificari ale greutatii.

Hipotiroidism- secretie insuficienta de hormoni tiroidieni

Intrucat hipotiroidismul este asociat cu o RMB scazuta, pacientii au o tendinta spre exces ponderal de cel mult 5 kilograme. De regula, castigul ponderal este direct proportional cu deficitul de hormoni tiroidieni. Cresterea in greutate se datoreaza in acest caz, mai degraba retinerii de sare si apa in tesuturi decat depunerii de grasime. Astfel, o data ce este tratat hipotiroidismul cu terapie de substitutie hormonala, ne putem astepta la o usoara scadere in greutate (in medie, 10% din masa corporala). Atentie, daca toate celelalte simptome asociate hipotiroidismului (intoleranta la frig, disfunctii cognitive, constipatie, retard de crestere, bradilalie, bradipsihie, reflexe tendinoase intarziate, bradicardie) se remit dupa tratament, mai putin castigul in greutate, cel mai probabil nu doar tiroida era responsabila de aceasta problema.

Hipertiroidism- secretie excesiva de hormoni tiroidieni

Pacientii cu o glanda tiroida hiperactiva au o RMB crescuta, deci arderi rapide,contribuind la scaderea in greutate, si in acest caz, direct proportional cu excesul de hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, hipertiroidismul creste apetitul alimentar, astfel ca unii pacienti nu scad neaparat in greutate, ci pot chiar sa se ingrase, in functie de cat de mult creste aportul caloric. Ca regula generala, kilogramele pierdute in timpul hipertiroidiei sunt recastigate dupa tratamentul cu antiroidiene de sinteza. Poate aparea si mic castig ponderal, daca aportul caloric crescut pe perioada bolii menit sa compensenze cheltuiala energetica extra, se mentine si dupa tratament.

Referinte:
https://www.thyroid.org/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fiți la curent cu activitățile noastre, precum și cu ultimele informații despre recentele tendințe în domeniul sănătății și sfaturi de la specialiștii noștri.

Info pacienți

Alte articole asemănătoare

Proceduri de fizioterapie pentru coloană – ce trebuie să faci pentru sănătatea coloanei

Știai că durerile de spate reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, care afectează aproximativ 80% dintre oameni la un moment dat în viață? Pentru mulți, disconfortul coloanei vertebrale este o realitate zilnică ce le afectează calitatea vieții și mobilitatea. Deși tratamentele convenționale pot aduce uneori alinare, fizioterapia este recunoscută ca fiind una dintre cele mai eficiente metode de a trata și preveni durerile de coloană pe termen lung.

Mai mult

Tu știi cu ce se ocupă kinetoterapia?

Știai că durerile musculo-scheletice afectează aproximativ 70% din populație la un moment dat în viață? Sau că un program de exerciții fizice personalizat poate accelera recuperarea după o leziune cu până la 40%? Dacă te-ai confruntat vreodată cu dureri, rigiditate sau limitări în mișcare, probabil te-ai întrebat cum poți reveni la starea de bine.

Mai mult

Ce programe de recuperare sunt disponibile pentru diferite afecțiuni musculo-scheletale

Afecțiunile musculo-scheletale, în special durerile de spate, tendinitele, entorsele sau fracturile, pot afecta serios mobilitatea și calitatea vieții. Cu toate acestea, există câteva programe de recuperare disponibile, fiecare fiind adaptat la nevoile tale și la tipul de afecțiune cu care te confrunți. Alegerea unui program de recuperare potrivit este esențială pentru a reveni la activitățile tale zilnice și pentru a preveni recidivele.

Mai mult

CONTACTEAZĂ-NE!

Echipa noastră vă stă la dispoziție
pentru orice întrebare!

Clinica Pipera-Tunari 58

021.9694 Tasta 1

Clinica Timpuri Noi

021.9694 Tasta 2

Clinica Dorobanți Bitolia 14

021.9694 Tasta 3

Clinica Băneasa

021.9694 Tasta 4