CE ESTE O FRACTURA?
O fractura este o conditie medicala care apare atunci cand continuitatea osoasa este pierduta. Marea majoritate a fracturilor ososase se datoreaza unor forte de impact cu energie mare sau prin stress osos. De asemenea o fractura poate sa apara in anumite situatii in care rezistenta osului este scazuta, cum ar fi :osteoporoza, anumite cancere, anumite situatii de osteogeneza imperfecta, in acete situatii fractura este cunoscuta ca fractura pe os patologic.
CE ESTE IMPORTANT SA STIM IN CAZUL FRACTURILOR?
Majoritate fracturilor sunt cauzate prin caderi si accidente. Fractura unui os care apare intr-o anumita afectiune, se numeste fractura pe os patologic. O factura deschisa este acea fractura care se asociaza cu leziuni tegumentare si de parti moi. Exista mai multe tipuri de fracturi, cum ar fi:
-fracturi prin avulsie;
-fracturi cominutive;
-fracturi fara deplasare;
Consolidarea ososasa este un proces natural prin care se formeaza un os nou intre capetele fracturate.
CE ESTE FRACTURA OSOASA?
Cuvantul popular “rupt” este frecvent folosit de catre pacienti. In termeni medicali, in special in cazul ortopezilor, “rupt” este mai putin utilizat si de obicei se foloseste termenul de “fractura”.
Fractura poate aparea la nivelul oricarui os al corpului. Exista mai multe modalitati de producere a fracturilor. Exista fracturi care nu afecteaza partile moi sau tegumentul si se numesc fracturi inchise si exista si fracturi care afecteaza partile moi si penetreaza tegumentul, cunoscute ca fracturi deschise.
Fracturile la copii se numesc “fracturi in lemn verde” datorita faptului ca oasele au o elasticitate mai mare, pe cand la persoanele in varsta , oasele au o elasticitate scazuta, iar energia de impact necesara pentru a produce o fractura este de o intensitate mai mica.
TIPURI DE FRACTURI
CARE SUNT SIMPTOMELE IN CAZUL FRACTURILOR ?
Semnele si simptomele unei fracturi depind de varsta pacientului si starea generala precum si de severitatea traumei. Cele mai frecvente sunt:
CARE SUNT CAUZELE DE PRODUCERE A FRACTURILOR ?
Majoritatea fracturilor sunt produse prin cadere sau accident rutier.
In producerea fracturilor sunt 2 factori importanti:
1-rezistenta osoasa;
2-energia de impact.
Afectiunile asociate ca osteoporoza , infectiile si tumorile pot determina o scadere a rezistentei osoase, pentru producerea fracturilor fiind necesara o energie de impact mai mica.
Fracturile de stres care apar la sportivii de performanta necesita trauma repetitive de intensitate mica, care slabesc rezistenta osului si duc la aparitia fracturii.
DIAGNOSTIC SI TRATAMENT
Semnele clinice de fractura constau in crepitatii osoase, intransmisibilitatea miscarilor, miscari anormale in focar, durere la palpare In punct fix.
Pentru diagnosticul imagistic putem folosi o radiografie simpla, completata in unele situatii cu RMN sau CT.
Consolidarea osoasa este un proces natural de vindecare al osului.
Tratamentul fracturilor constau in asigurarea conditiilor optime pentru vindecarea osoasa. Aceastea constau in imobilizarea in pozitie corecta a fracturii, care se face sub anestezie si poate fi facuta fara incizie, prin manipulare sau prin interventie chirugicala.
Imobilizarea zonei fracturate dupa reducerea acesteia se face cu:
– gips sau orteze de plastic si va fi mentinuta pana cand apare consolidarea ososa;
– placi metalice si suruburi aplicate prin tehnici chirurgicale minim invazive;
– tije centromedulare – introduse in canalul medular;
– fixatoare externe – cu ajutorul unor pini care se introduc prin piele, in os.
In mod normal, fracturile sunt imobilizate de la 2 pana la 8 saptamani, durata imobilizarii depinzand de osul afectat precum si de tipul de fractura.
Consolidarea – in procesul de vindecare sunt implicate osteoclastele ( celule osoase) care indeparteaza tesutul osos vechi, afectat si osteoblastii , care ajuta la formarea osului nou. Calusul osos este noul os care inglobeaza fragmentele fracturate, apare la capatul fiecarui fragment osos, se uneste cu celalat pentru o regenerare completa.
In ultima etapa a vindecarii apare remodelarea ososa, pentru micsorarea calusului format excesiv.
CUM DECURGE RECUPERAREA MEDICALA?
Dupa ce o fractura este consolidata, este important sa recuperam forta musculara precum si mobilitatea articulatiei.
In cazul fracturilor peri si intraarticulare exista un risc ca pacientul sa dezvolte redoare articulara sau artroza.
Interventia chirurgicala poate fi folosita in anumite tipuri de fracturi.
CE SUNT INTARZIERILE DE CONSOLIDARE SAU PSEUDOARTROZA ?
Sunt fracturile care nu consolideaza sau cele care necesita un timp mai indelungat pentru vindecare. In tratamentul acestora putem utiliza terapia cu ultrasunete, aditie de os natural sau sintetic pentru a stimula consolidarea sau terapia cu celule progenitorii specializate.
CARE SUNT COMPLICATIILE POSIBILE ALE FRACTURILOR ?
1 -vindecare in pozitie vicioasa, cunoscuta ca si “malunion” ;
2 -afectarea cartilajului de crestere in cazul in care fractura la copil afecteaza placa de crestere, ducand la cresterea deficitara a osului si deformarea acestuia;
3 -infectie osoasa persistenta care apare mai frecvent in cazul fracturilor osoase deschise si este cunoscuta ca osteomielita;
4 -necroza vasculara – care duce la moartea osului prin afectarea vaselor de sange.
CUM PUTEM PREVENII ?
1. Alimentatia si expunerea la soare
– corpul uman are nevoie de suplimente cu Ca pentru sanatatea osoasa. Laptele, branza, iaurtul, sunt surse bune de Ca, iar corpul nostru necesita vitamina D pentru a absorbi Ca, iar expunerea indelungata la soare stimuleaza sinteza de vitamina D.
2. Activitatile fizice
– cu cat facem mai multa miscare (mers, alergat, dans), cu atat osul va fi mai rezistent.
Persoanele in varsta au oasele mai slabe atat prin conditia metabolica dar si datorita unei activitati fizice scazute, crescand astfel riscul de fracturi, de aceea este importanta ca si pacientii in varsta sa ramana activi.
3. Menopauza
Estrogenul, care este implicat in sinteza Ca la femei scade dupa menopauza, ducand astfel la un deficit de Calciu.
Exista cativa pasi care pot reduce riscul de osteoporoza postmenopauza. Cateva exercitii fizice in fiecare saptamana, renuntarea la fumat, consumul moderat de alcool, expunerea adecvata la soare, o dieta alimentara bogata in Calciu.
programează-te!
Alege varianta rapidă și fă-ți o programare online, completând câmpurile de mai jos.
Un reprezentant Ortokinetic te va contacta în maximum 24 de ore, pentru a stabili detaliile vizitei tale medicale.
CONTACTEAZĂ-NE!
Clinica Pipera-Tunari 58
Clinica Timpuri Noi
Clinica Dorobanți Bitolia 14
Clinica Băneasa